Superstoffet Shilajit: Dets rolle innen energi og vitalitet

Superstoffet Shilajit: Dets rolle innen energi og vitalitet

Himalayafjellene hvor Shilajit blir utvinnet

 

Dypt i hjertet av verdens høyeste fjellkjede finner man en organisk substans kjent som Shilajit (Asphaltum punjabianum). Dette ekstraktet har en rik historie, fra eldgamle ayurvediske tradisjoner til moderne forskere, har shilajit over tid vist lovende helsefordeler. Shilajit er et resultat av langvarig nedbrytning av plantemateriale og mineraler, noe som gir det en rik sammensetning av bioaktive forbindelser. Produktet består blant annet av mineraler, vitaminer og andre helsefremmende organiske og uorganiske stoffer.

Vår shilajit er sporet og hentet fra Gilgit-Baltistan-områdene i Pakistan på høyder over 5000 meter over havet. Shilajit fra Pakistan anses å være av ypperste kvalitet og den mest optimale for supplementeringsbruk. Dette skyldes unike faktorer knyttet til dens opprinnelse, sammensetning og innhøstingsmetoder. I denne artikkelen skal vi nærmere utforske de ulike helsefordelene til shilajit, blant annet dens roller i energi og vitalitet.

 

Den kjemiske sammensetningen: 

Omfattende forskning er blitt gjennomført for å avgjøre hva som er den eksakte kjemiske forbindelsen til shilajit. Vi vet idag at stoffet består av flere helsefremmende sammensetninger blant annet Fulvinsyre, Huminsyre og uttalige mineraler og antioksidanter. Studier viser at Fulvinsyre er en kraftig antioksidant som beskytter og bevarer funksjoner i cellene våre samt beskytter mot antioksidativt stress. Fulvinsyre forbedrer også mitokondriefunksjonen, som er avgjørende for produksjonen av adenosintrifosfat (ATP), cellenes primære energikilde. Huminsyre er involvert i agiftning av kroppen sammen med lymfesystemet og har også en rolle i fordøyelsen vår. Den kjemiske komposisjonen av både organiske og uorganiske stoffer er altså avgjørende for helsefordelene ekstraktet tilbyr.

Shilajit er også imponerende rikt på essensielle mineraler og ikke minst vitaminer som kroppen trenger, det er nettop derfor produktet ofte omtales som ett super "stoff/kosttilskudd". Ekstraktet inneholder faktisk over 80 mineraler i en ionisk form, noe som fremmer opptaket i kroppen. Noen av de mest fremtredende mineralene er: jern, magnesium, kalsium, sink, kobber, mangan, og kalium. Disse mineralene bidrar samlet sett til å opprettholde homeostase og og vitale funksjoner i kroppen. Ikke nok med dette, men produktet vårt inneholder også Vitamin A, B og C.

 

Shilajit Hjelper Kroppen å bekjempe sykdommer: 

Shilajit er kjent for å hjelpe kroppen med å behandle og bekjempe flere sykdommer, og dette gjør det gjennom flere bemerkelsesverdige mekanismer. Noen av disse mekanismene inkluderer å styrke immunsystemet, regulere blodsukkeret, redusere angst og forebygge allergiske reaksjoner. Det er trolig den kjemiske komposisjonen som kan forklare effekten shilajit har på disse sykdommene.

 

  1. Anti-Diabetes aktivitet: En annerkjent studie på shilajit effekt utført på rotter har vist at ekstraktet kan forbedre hyperglysemiske episoder ved å bekjempe flere frie radikaler. Hyperglysemiske episoder er tilfeller hvor blodsukkeret kan økes skadelig høyt. Shilajit beskytter samtidig Beta celler i bukspyttkjertelen mot oksidativt stress og betennelser, noe som støtter funksjonen av disse cellene og bevarer insulin produksjonen.

  2. Anti-AIDS aktivitet: Shilajit bærer immunoaktiverende samt virusdempende egenskaper. En studie viste at AIDS pasienter som mottok shilajit, fikk en betydelig økning av CD4 og CD8 T-Celler (Essensielle celler i Immunforsvaret, Ghosal, 2006)

  3. Angstdempende aktivitet: Forskning har vist at shilajit gitt til albino mus produserer en angstdempende effekt ved å bidra til ett økt dopaminnivå. Et økt dopaminnivå fører til bedre humør, forbedret søvn, økt motivasjon og fokus. Samlet sett bidrar dette til å dempe eventuelt effekter av angst og stress.

  4. Anti-Allergi aktivitet: Det har vist seg at Fulvinsyre sammen med 4′-methoxy-6-carbomethoxybipheny tilbyr beskyttelse mot Mast celle degranulering (Sentrale celler i immunforsvaret). Det er denne prosessen i kroppen (degranulering av mastceller) som er hovedårsaken til allergiske reaksjoner i kroppen. Ved en

 

Støtter Vitalitet, Energi og Ytelse:

Shilajit har vært brukt i århundrer innen tradisjonell medisin for å forbedre ytelse, energi og vitalitet. Produktet er annerkjent som en "rasanya" - et produkt som fremmer foryngelse og lang levetid. Vårt shilajit produkt støtter og fremmer kroppens helse og ungdommelighet. Dette gjør det gjennom flere biologiske mekanismer som blant annet påvirker kroppens evne til å produsere og opprettholde energi. Noen av disse mekanismene er som følgende:

Forbedring av Mitokondriefunksjon: Mitkondriene er cellenes kraftverk, disse er ansvarlig for produksjonen av ATP (Celle Batteri). Shilajit inneholder blant annet fulvinsyre og en del andre organiske forbindelser som bidar til å effektivisere elektrontransporten i mitkondrier, dette fører videre til raskere ATP syntese. Resultate er en økning av energiproduksjon i cellen som dermed forbedrer vår fysisk og mental ytelse.

Hormonregulering: Shilajit har også tradisjonelt sett blitt brukt som ett afrodisiakum og har også vist seg å ha en positiv hormonregulering for kroppen. Produktet har vist seg å kunne stimulere testosteron, et hormon som er viktig både for menn og kvinner når det gjelder musklestyrke, energinivå og generell velværelse.

Adaptogen Effekt:

Videre fungerer shilajit som et adaptogen, som hjelper kroppen med å tilpasse seg stress og opprettholde balanse. Dette kan redusere tretthet og forbedre mental klarhet og fokus, noe som ytterligere bidrar til en følelse av vitalitet. Ved å støtte både fysisk og mental energi, hjelper shilajit med å opprettholde et høyt nivå av generell velvære, noe som gjør det til et verdifullt supplement for de som ønsker å forbedre sin energi og vitalitet.

 

Afrodisiakum og Testosteronforsterker:

Shilajit har lenge vært anerkjent som et kraftig afrodisiakum og en naturlig testosteron booster, spesielt innen tradisjonell ayurvedisk medisin. Som et afrodisiakum har shilajit blitt brukt for å forbedre libido og seksuell ytelse. Dens evne til å øke blodstrømmen og energinivåene gjør den effektiv i å fremme seksuell helse og vitalitet. Shilajit inneholder flere bioaktive forbindelser som har vist seg å stimulere produksjonen av hormoner, inkludert testosteron

Særlig en studie fra 2015, (s Pandit) på menn mellom 45-55 år som ble administrert shilaijt ekstrakt viste en betydelig økning i testosteronnivåer. Denne økningen i serum testosteron var grunnet shialjits effekter på to andre hormoner, nemlig LH (Lutinserende hormon) og FSH (Folikkel stimulerende hormon). Både LH og FSH er gonadotropiske hormoner som stimulerer Testosteron produksjon og sekresjon, konsekvent av deres stimulering så økte testosteronivåene hos disse mennene betydelig. Nivåene av testosteron ble rutinemessig sjekket dag: 0,30,60 og 90.

 

Konklusjon

Shilajit, med sin rike sammensetning av bioaktive forbindelser, essensielle mineraler og vitaminer, har vist seg å være et kraftig supplement for å støtte energi, vitalitet og generell helse. Gjennom forbedring av mitokondriefunksjon, hormonregulering, antioksidantaktivitet og adaptogene egenskaper, fremmer shilajit kroppens evne til å produsere og opprettholde energi, samtidig som det beskytter mot sykdommer og stress. Disse egenskapene gjør shilajit til et verdifullt tillegg for alle som ønsker å forbedre sin fysiske og mentale ytelse, opprettholde balanse i kroppen og bekjempe ulike helseutfordringer. Med sin lange historie og vitenskapelig støttede fordeler, fortsetter shilajit å være et viktig element i jakten på optimal helse og velvære. 

Tilbake til bloggen