Munntape for søvn: fungerer det?

Munntape for søvn: Fungerer det?

Munntaping er en stadig mer populær hjemmebehandling som brukes til å oppmuntre til nesepusting for en god natts søvn. Folk som teiper munnen om natten, kan gjøre det for å løse problemer knyttet til alt fra snorking til dårlig ånde.

Det å teipe igjen munnen for bedre søvn har bare blitt studert i et par små vitenskapelige eksperimenter, så dens påståtte fordeler er stort sett anekdotiske på dette tidspunktet. I denne artikkelen diskuterer vi:

  1. Hvordan munntape fungerer

  2. Hva eksisterende forskning forteller oss om praksisen

  3. Hvordan teipe munnen på en sikker måte

  4. Hvilke alternativer som finnes for å behandle søvnrelaterte problemer.

 

Hva er munnteiping?

Munnteiping refererer til praksisen med å teipe igjen munnen om natten før du sovner. Man bruker munntape fordi det er vist til at ved å tvinge seg selv til å puste gjennom nesen, kan man unngå negative effekter forbundet med munnpusting. Hovedformålet er å sikre bedre søvn ved å holde munnen lukket gjennom en natts søvn.

 

Hvordan fungerer munnteiping?

Munntape innebærer å ta porøst tape og feste det over både over- og underleppen, slik at en person ikke lett kan åpne munnen. Å lukke munnen med teip før leggetid får en person til å puste gjennom nesen mens de sover.

 Med munntape fra Uniiq sikrer du deg god kvalitet som er ment for alle, selv også de med ansiktshår.

Hjelper munnteip snorking?

Munnteip søvn kan være nyttig som en snorkebehandling. I en studie av personer med mild obstruktiv søvnapné, fikk deltakerne endret vinkelen på ganen og tungen ved hjelp av munntape. Disse endringene førte til betydelig mindre snorking og færre tilfeller av pustesvikt.

Forskere har ennå ikke undersøkt om eller hvordan det å teipe munnen påvirker snorking hos personer som ikke har obstruktiv søvnapné. Som et resultat er det nødvendig med mer forskning for å si med sikkerhet om munntaping effektivt kan behandle snorking på grunn av andre årsaker. Det man derimot vet og observerer er at det utelukkende er positive resultater etter at folk starter med å teipe munnen for å puste med nesen under søvn.

 

Fordelene med munntape

Anekdotisk hevder folk at munntaiping lindrer en rekke problemer, som snorking, tretthet, konsentrasjonsproblemer, dårlig ånde og overdreven tørste om natten (generelt forbundet med en god natts søvn). De fleste av disse påstandene er ikke vitenskapelig studert. Så langt har forskning vist én fordel med munntaping: en reduksjon i snorking og tretthet hos personer med obstruktiv søvnapné.

Til tross for at nesepust filtrerer ut allergener, tilfører resistens som gagner lungevolumet og leverer varmere (test dette gjerne som et artig eksperiment med munnen lukket), fuktigere luft til lungene, har studier på munntaping for personer med astma ikke funnet noen fordeler. Likevel merker vi at det kan bidra til å redusere de negative effektene som antas å være forbundet med munnpusting under søvn, inkludert:

Bivirkninger av å tette munnen om natta

Bivirkninger av munntaping er ennå ikke fullt ut studert, men anekdotisk rapporterte bivirkninger inkluderer:

  • Irritasjon på eller rundt leppene

  • Smerter når du river av tapen, spesielt for de med ansiktshår

  • Forstyrret søvn på grunn av irritasjon fra tapen eller pustevansker gjennom nesen

  • Angst, for de som føler seg ukomfortable med å ha teipet munnen

  • Ubehag eller pustevansker

Hva slags tape å bruke for bedre søvnkvalitet

Hvis du bestemmer deg for å prøve munntape, bruk en porøs tape beregnet for bruk på menneskelig hud. Å prøve gaffatape, maskeringstape eller annen tape som ikke er beregnet for bruk på kroppen, kan være mer sannsynlig å forårsake irritasjon eller en allergisk reaksjon. Du ønsker helst ikke slikt på munnen om natta. Det eneste som kommer ut av det i så fall en dårlig natts søvn.

Noen selskaper selger selvklebende strimler designet for å brukes til munntaping under søvn. De fleste apotek selger også hypoallergen tape, kirurgisk tape og atletisk tape, som er porøse og ofte brukt på menneskelig hud. De aller fleste mennesker er ikke allergiske mot medisinsk brukte teip, selv om noen kan oppleve irritasjon eller andre reaksjoner.

Tilbake til bloggen