Forskningsbaserte fordeler med Fadogia Agrestis

Forskningsbaserte fordeler med Fadogia Agrestis

Fadogia Agrestis, en plante i familien Rubiaceae, vokser naturlig i deler av Afrika og har lenge vært anvendt innen tradisjonell medisin for sine antatte helsemessige fordeler. De siste årene har denne planten vakt økende interesse blant forskere og helseentusiaster på grunn av dens potensielle fordeler knyttet til økt testosteronproduksjon, afrodisiakumegenskaper og andre helsemessige effekter. Selv om tradisjonell bruk har gitt oss innsikt i plantens fordeler, kreves det ytterligere forskning for å bekrefte disse påstandene. Generelt, før man knytter alternative behandlinger til vitenskapelige egenskaper og helsemessige fordeler, er det viktig å ta utgangspunkt i dokumenterte studier. Vi skal ta en nærmere titt på noen av disse studiene og se på resultatene.

Tongkat Ali og Fadogia Agrestis:

Å kombinere både tongkat ali og fadogia agrestis er et fenomen som har fått økt oppmerksomhet innen naturlig helse- og fitnessmiljøet. Begge disse plantene er kjent for sine potensielle fordeler for økt libido, forbedret seksuell ytelse og økt muskelmasse. De har også blitt knyttet opp til potensielle afrodiskum egenskaper. Så det er lett å tenke at å kombinere disse er kun fordelsaktig, men det er ikke tilfellet.

Det er mange som anvender disse urtene sammen for å potensielt kunne øke fordelene deres knyttet til testosteron ytterligere. Dette er foreløpig ikke støttet av noe forskning og er noe som er antatt anekdotisk i sin helhet. Det er dog studier som knytter både tongkat ali og fadogia agrestis til disse egenskapene i sine selvstendige former. Det er også noen forhandlere som selger en viss kombinasjonsekstrakt av disse to, dette fraråder vi på grunn av nettopp komplikasjonene som medføres.

En Naturlig testosteronforsterker

Det har vært gjort en del forskning på naturlige kosttilskudd og deres potensielle evne til å øke testosteronnivået. Til tross for dette er mye av informasjonen som foreligger basert på anekdotiske rapporter. Likevel finnes det noen Studier,  som tar for seg naturlige kosttilskudd og undersøker deres virkninger på kroppen. En særlig anerkjent studie fokuserer på de mulige testosteronfordelene ved Fadogia agrestis, selv om den ble gjennomført på mannlige rotter. Uansett gir studien verdifull innsikt i plantens potensielle fordeler også for mennesker. Vi har også kompilert opp en oversikt over reseptfrie tilskudd for økt testosteron. 

En årsak til den økningen i serumtestosteron, som ofte observeres ved bruk av ulike naturlige kosttilskudd, kan tilskrives hormonell påvirkning. Fadogia agrestis-ekstraktet inneholder flere bioaktive forbindelser som påvirker kroppens hormoner, spesielt saponiner som er blant de viktigste. Disse plantestoffene kan øke nivåene av LH (luteiniserende hormon) i kroppen, noe som i sin tur stimulerer produksjonen av testosteron. Saponiner har også blitt knyttet til andre helsefordeler, inkludert økt vitalitet, redusert kolesterol og immunmodulering.

Bilde: Fadogia Agrestis fra Uniiq er Norges bestselgende produkt.

Forbedret seksuell og reproduktiv helse

Bruken av naturlig medisin har tradisjonelt hatt en lang historie i mange afrikanske kulturer på grunn av sine afrodisiakale egenskaper. Urten Fadogia agrestis og blant annet Tongkat Ali (Eurycoma longifolia) har ofte blitt brukt til dette formålet da de har potensiale til å øke testosteronnivåene. Seksuell helse for menn er spesielt avhengig av sunne nivåer av testosteron. Det er tydelig at det er en direkte relasjon mellom testosteron og libido; med andre ord vil en økning i testosteron derfor bidra til en oppregulering av libido, energinivået og den generelle velværelsen. Økte nivåer av androgenet kan samtidig styrke den mannlige ereksjonen og redusere risikoen for erekil dysfunksjon hos menn. Alt dette bidrar samlet sett til å kunne betegne ekstraktet av Fadogia agrestis som ett potensielt afrodisikum.

En Studie  som undersøker testikulær funksjon hos rotter etter administrasjon av Fadogia agrestis viser en direkte sammenheng mellom administrasjonen av planten og testikulær funksjon. Studien påpeker at endringer i testikulær funksjon som følge av administrasjonen sannsynligvis vil påvirke sædproduksjonen, sædkvaliteten og histologien (vevstrukturen) av testiklene. Videre konkluderte studien med at ved en dose på 18 mg/kg kroppsvekt, vil denne funksjonelle endringen være reversibel. Dette antyder at det er en sammenheng og at responsen er doseavhengig, noe som er enklere å tolke. Selv om doseringsrammene er forskjellige for mennesker sammenlignet med rotter, kan vi konkludere med at det er dokumentert en relasjon mellom ekstraktet og den testikulære funksjonen.

Økt Muskelmasse, utholdenhet og ytelse

Siden Fadogia agrestis har vist seg å øke testosteronnivået, følger det naturligvis at det kan være en forbedring i muskelmassen og den atletiske ytelsen. Androgener spiller en viktig rolle i både oppbygging og vedlikehold av muskelmasse, og økte nivåer av testosteron kan stimulere muskelvekst. Planten er også kjent for sine adaptogene egenskaper, som betyr at den kan hjelpe kroppen med å tilpasse seg og håndtere stress. Dette kan resultere i bedre utholdenhet og raskere restitusjon etter trening, noe som igjen kan bidra til forbedret treningsytelse over tid.

Fadogia Agrestis har også vist seg å kunne forbedre ytelsen gjennom sine potensielle anti-katabolske egenskaper, noe som betyr at planten kan bidra til å redusere muskelnedbrytning. Ved intensiv trening og/eller langvarig kaloriunderskudd kan kroppen bryte ned muskelvev for å skaffe energi. Ved å redusere muskelnedbrytning kan planten bidra til å opprettholde muskelmassen og forhindre ytterligere tap over tid. Dette kan føre til en mer stabil forbedring i energinivået og støtte bedre ytelse under trening.

Et Boostet Immunsystem

En unik egenskap ved dette naturlige kosttilskuddet er knyttet til dets immunomodulerende egenskaper, noe som betyr at det kan påvirke immunsystemets funksjon og respons på ulike måter. Denne påstanden stammer fra en studie som undersøker antiinflammatoriske og smertestillende egenskaper ved ekstraktet hos rotter. Studien viser blant annet at Fadogia agrestis-ekstrakt kan ha lignende smertestillende og antiinflammatoriske effekter som Aspirin (NSAIDS, smertestillende). Disse effektene antas å skyldes de bioaktive stoffene alkaloider og saponiner.

Fadogia agrestis har vist seg å ha potensielle antioksidantegenskaper på grunn av tilstedeværelsen av flere bioaktive forbindelser i planten. Disse inkluderer flavonoider og fenolsyrer, kjent for sin evne til å nøytralisere frie radikaler og redusere oksidativt stress i kroppen. Disse bioaktive stoffene, som også finnes i flere frukter og grønnsaker, samarbeider for å beskytte cellene mot skade forårsaket av frie radikaler og støtter kroppens forsvar mot oksidativt stress, noe som fremmer generell helse og velvære.

Bilde: Fadogia Agrestis planten.

Terapeutisk regime og bivirkninger

På grunn av den begrensede vitenskapelige forståelsen av Fadogia agrestis, spesielt med tanke på studier på mennesker, er det desto viktigere å utvise forsiktighet ved bruk av dette tilskuddet. Flere brukere har rapportert ulike bivirkninger etter å ha brukt dette plantebaserte produktet, inkludert mageproblemer, hormonell ubalanse, allergiske reaksjoner og mulige interaksjoner med andre medisiner. Derfor anbefales det å ta visse forholdsregler for å bruke tilskuddet trygt og forhåpentligvis redusere risikoen for uønskede effekter.

  1. Dosering (Mengde): Mengden dosering spiller en vesentlig rolle, ettersom overdosering kan føre til ulike komplikasjoner og øke risikoen for bivirkninger. Dessverre er det begrenset forskning som fastsetter nøyaktige "trygge" doseringsnivåer. Likevel anbefales det vanligvis å ikke overskride en daglig dose på mellom 500-1000 mg.

  2. Sykling: Å sykle supplementeringen bidrar til å forebygge utvikling av toleranse, redusere risikoen for bivirkninger og optimalisere effekten. Det er også viktig å gi kroppen pauser for å redusere risikoen for avhengighet. Anbefalt syklus for Fadogia agrestis er 4 uker med tilskudd etterfulgt av 1 uke pause.

  3. Observasjon: Nøyaktig observasjon og dokumentasjon av eventuelle bivirkninger gjør supplementeringsprosessen tryggere. Videre hjelper observasjon med å vurdere effektiviteten av tilskuddet ved å se etter positive endringer i helse og velvære, for eksempel økt energi eller bedret treningsytelse. Dokumentasjon av bivirkninger gir også grunnlag for å vurdere videre bruk av tilskuddet.

Oppsummering

Fadogia agrestis, en plante i Rubiaceae-familien, har vekket økende interesse blant forskere og helseentusiaster på grunn av sine potensielle helsefordeler, spesielt knyttet til økning av testosteronproduksjonen, libido og energinivået. Selv om tradisjonell bruk har gitt innsikt, krever det ytterligere forskning for å bekrefte disse påstandene. Videre forskning vil være avgjørende for å avdekke mer om denne plantens potensial som et naturlig tilskudd. Per nå er planteekstraktet relativt ukjent for forskere og helsepersonell, og det er også kjent for å ha potensielle bivirkninger. Vi i Uniiq anbefaler å rådføre seg hos fastlege før man begynner på tilskuddet. Vi anmoder også om å følge rådene og tiltakene i denne artikkelen for å unngå komplikasjoner og forbedre effektiviteten ved bruk av dette supplementet.

Tilbake til bloggen