Vitaminer og mineraler: Essensielle og helsefremmende

Vitaminer og mineraler: Essensielle og helsefremmende

For at ting skal gå rundt i kroppen vår trenger vi mange ulike næringsstoffer. Mineraler og Vitaminer er blant de viktigste av disse stoffene. De bidrar i utallige mange biokjemiske reaksjoner i alle knoker og kriker i kroppen vår pg opprettholder cellenes Homeostase ("Balansert Indre Miljø"). Dette gjøres igjennom; Elektrolyttbalanse, Væskereguleringen og ikke minst Syre-Base balansen. Homeostasen i seg selv er altså ekstremt kritisk for kroppens velvære og funksjonalitet.

Flere undersøkelser gjennomført i Nord Amerika viser at det ikke alltid er like lett å ha tilstrekkelig med vitaminer og mineraler i det moderne kostholdet. Vi ser derfor en økende trend av kosttilskuddsbruk av vitaminer og mineraler globalt. Bruken av blant annet Vitamin D og C er særlig utbredt i Europa og Nord-Amerika. En omfattende studie i USA viser at omtrent 40% av voksne amerikanere tar vitamin C og D tilskudd daglig. Mineraltilskudd i form av kalsium, magnesium og zink er også noe studien viser er hyppig anvendt.

Formålet vårt med denne artikkellen er å undersøke hvilkem betydning mineraler og vitaminer har for kroppen vår. Vi skal se på de viktigste biokjemiske prosessene de deltar i, samt se på disse prosessene i sin helhet. Allerede fra barndommen blir vi lært opp til viktigheten av å spise sunt. De fleste har hørt om t "5 om dagen". I sin helhet dreier dette konseptet seg om å rett og slett få i seg nok næringsstoffer. Det er derfor nødvendig å forstå seg på nettopp hvorfor de er så viktige for kroppen, dette skal vi utforske videre i denne artikkelen.

 

Mineraltilskudd og deres betydning for kroppen:

Det er nok ikke mange som tenker på mineraler som et av kroppens viktigste næringsstoffer, men dette stemmer ikke! Selv om vi hovedsakelig kun trenger de fleste av mineralene i spormengder (Vanligvis under 100mg om dagen) betyr de utrolig mye for flere kroppslige funksjoner. Vi skiller likevel mellom disse såkalte sporstoffene og det som betegnes som "makromineraler". Forskjellen mellom sporstoffer og makromineraler er den anbefalte mengden/doseringen.

Vi har nå fastslått at ulike mineraler bidrar til å opprettholde ett av kroppens viktigste systemer, altså homeostasen. I tillegg til dette er mineralene helt avgjørende for flere kroppslige funksjoner. Under er de viktigste mineralene for kroppen og hva de bidrar med:

  • Kalsium: er mineralet som ansees som det kroppen trenger mest av i forhold til mengden som kreves for å opprettholde funksjon. Mineralet er hovedkomponentet i bein og tenner og det bidrar til å styrke beinene våre og forebygge porøsitet. Det er også veldig viktig for muskelkontraksjon og nervesystemets impulser. Stor del av befolkningen trenger tilskudd av jern, hovedsakelig kvinner i fertil alder (etter puberteten), gravide samt de med kroniske blødningstilstander.
  • Jern: Jern er et stoff som er avgjørende for at vi skal kunne produsere hemoglobin, proteinet som frakter oksygen rundt i kroppen. Jernmangel er den mest hyppige mangelstilstanden man ser globalt, spesielt i kvinner. Jernmangel kan føre anemi, som videre forårsaker trøtthet og slapphet.
  • Magnesium: Essensielt for regulering av muskel og nervefunksjon, samt blodtrykk og blodsukker. Dette mineralet er et godt eksempel på noe som kan være vanskelig å få tilstrekkelig nok av gjennom kun kosthold.
  • Jod: Mindre kjent men utrolig viktig for skjoldbrukskjertelen og for produksjonen av de respektive hormonene (Tyroksin, T4, Trijodtyronin, T3). Jodmangel kan være veldig farlig og kan føre til hypotyreose.

Det er altså ingen tvil om at det er flere mineraler som er helt avgjørende for flere viktige kroppslige funksjoner. Det er også mange som overvurderer hvor lett tilgjengelig disse stoffene er i kostholdet deres. Det er ingen hemmelighet at dagens masse og ultraprossesert mat inneholder langt færre av disse næringsstoffene sammenlignet med et kosthold bestående av kortreist, rå og organisk mat. Dette er nok en av hovedårsakene til at folk tyr til kosttilskudd.

 

Vitaminer for Energi, immunitet og Velvære :

Hver eneste dag produserer kroppen vår muskler, hud, bein og mange livskritiske celler, for å kunne gjøre dette effektivt trenger kroppen en rekke vitaminer. Vi klarer imponerende nok å produsere enkelte av disse vitaminene selv, men det er ikke tilstrekkelig og vi er avhengige av kostholdet for å dekke resten. Kostholdet spiller naturligvis en stor rolle i dekningen av vitaminbehovet. La oss se litt nærmere på hva de mest sentrale vitaminene faktisk gjør for oss:

Vitamin D (kolekalsiferol):

Vitamin D; er ett av de få vitaminene kroppen vår kan faktisk produsere selv. Imidlertid er vi godt kjent med vitamin d mangel særlig her i Norge. Dette skyldes i all hovedsak at kroppen produserer vitaminet når det utsettes for sollys (UVB stråler). Det er da selvsagt visse faktorer som påvirker hvor mye som vi produsere selv: blant annet, breddegrad, hudfarge, årstid, bruk av solkrem og naturligvis hvor mye tid man tilbringer ute.

Mangeltilstand ved vitamin D (Rakitt) særlig med barn kan føre til noe som kalles Rakitt. Dette er en beinsykdom som fører til mykere og svakere bein, dette øker samtidig sannsynligheten for deformiteter og brudd. Rakitt oppstår fordi det er vitamin d som hjelper kroppen absorbere kalsium og fosfat som igjen styrker beinsunnhet.

Vitamin C (Askorbinsyre):

Vitamin C; er et vannløselig vitamin som tilbyr kroppen vår mange helsefordeler. Det er jo først og fremst et antioksidant som beskytter cellene mot frie radikaler (skadelige molekyler). En av de viktigste rollene til vitaminet er også kollagenproduksjon. Kollagen fungerer som ett stabiliserende protein både i årer og vener samt leddbånd og sener, vitamin c er altså helt essensielt for kollagensyntesen.

Mangeltilstand ved vitamin C (Skjørbuk): var noe gamle seilere merket godt på etter flere måneder på sjøen uten frukt og grønnsaker. Mangelen på vitamin c gjør at produksjonen av kollagen blir defekt. Dette fører nemlig til scurvy (Skjørbuk), som kjennetegnes med hudforandringer, blødende tannkjøtt og generelt et svekket bindevev. Folk flest vil også merke på trøtthet og slitenhet i kroppen da evnen til å reparere vev er svekket.

Vitamin E (tokoferol):

I likhet med vitamin C tilbyr vitamin E kraftig antioksidantisk effekt. Denne beskyttelsen tilsier at vitaminet er en stor bidragsyter for hudhelsen vår. Det støtter samtidig også immunforsvaret vårt ved å forsterke immuncellene og å beskytte dem fra disse frie radikalen.

Mangetilstand ved vitamin E: Er relativ sjeldent men kan føre til ulike former av nevropati og muskelproblemer samt synsfortyrrelser.

Ett Balansert Kosthold: Veien til Riktig Inntak av Vitaminer og Mineraler:

Et balansert kosthold er det første og viktigste steget i veien til å få tilstrekkelig av vitaminer, mineraler og næringsstoffer. Det sier seg selv at hva vi spiser og putter i oss hver dag er nettop det kroppen vår har å jobbe med. Dersom vi får i oss ett godt, sunt og sammensatt kosthold gir vi kroppen de byggesteinene den trenger for å fungere optimalt. Det er akkurat dette som opprettholder en sunn kroppsvekt, sterk fysisk og mental helse og forebygger mangeltilstander.

Variert kosthold

 

Maten vi spiser deles ofte inn i kategorier basert på hvilke næringsstoffer vi får i oss. For eksempel har kjøtt, fisk og meieriprodukter rikelig med proteiner. Frukt og grønt er på sin side ett av de beste kildene til vitaminer og mineraler. Det vi ser er at et variert kosthold vil gi oss en variert mengde med næringsstoffer ifra de forskjellige matvaregruppene.

Under skal vi beskrive de viktigste matvaregruppene og næringsstoffene de tilbyr oss:

  1. Fullkorn og helkornsprodukter: Her finnes det mange forskjellige matvarer, blant annet pasta, ris, brød. Anbefales å velge fullkornsvarianter av disse produktene, da får du mer fiber, mindre kalorier og ikke minst Vitaminer (B-vitamin)
  2. Animalske produkter: Av animalske produkter finnes det en del forskjellig, blant annet magert kjøtt, fisk og egg. Her er det viktig å velge mindre prossesert kjøtt (Pølser, bacon, salami) og heller ty til sunnere kjøttstykker.
  3. Frukt og grønnsaker: Frukt og grønnsaker bør utgjøre en stor del av kostholdet vårt da de er særdeles rike på vitaminer og mineraler og ikke minst antioksidanter.
  4. Fettkilder: Til tross for det vi ofte hører, er fett i riktig mengde og form viktig for kroppen vår. Sunne fettsyrer kan vi få ifra blant annet, nøtter, olivenolje og fet fisk.

Utover å balansere kostholdet gjennom de ulike matvaregruppene, kommer man langt med å følge noen generelle råd. Å få i seg mest mulig næringstett mat er trolig det viktigste, vi ramser ikke opp all opp all næringstett mat her, men unngår man ultraprossesert mat så kommer man langt, dere skjønner tegninga.

Supplementering og tilskudd:

I dag ser vi at flere og flere dekker sitt behov for næringsstoffer gjennom supplementering av kosttilskudd. Vi ser idag at det er en korrelasjon mellom de som benytter seg av kosttilskudd og folk med sunnere livsstil (Vekt, aktivitetsnivå, røyking og alkohol).

Forskning har vist at bruken av kostilsskudd har en klar effekt på flere av vitaminene og mineralene vi trenger. Blant annet viser en studie at Amerikanere som har benyttet seg av kosttilskudd som Vitamin B12, B6 og E har hatt 15-20 ganger mer inntak av de respektive vitaminene, enn det de fikk i seg igjennom mat. Vi ser til tross for dette et inadekvat inntak av flere næringsstoffer i flere I-land. Et gjenkjenbart mønster i I-Land er at kostholdet ofte er energirikt men næringsfattig (Ultraprossesert).

Tilskudd av særlig vitaminer og mineraler ser vi stadig mer av i blant annet I-Land, det er naturligvis en variasjon i hvilke tilskudd som benyttes mest. Men vi ser for eksempel at D-vitamin tilskudd er hyppig anvendt i skandinavia, noe som kommer av klimaet og en lang vinter (mindre sollys for D-vitamin produksjon).

Referanseinntak av næringsstoffer:

Når man først skal benytte seg av kostilskudd, er det vikitg å være klar over referanseinntaket som er tydelig satt av Helsedirektoratet. Her har Helsedirektoratet skilt mellom disse referanseverdiene for å tallfeste den daglige mengden for de ulike næringsstoffene:

  • Gjennomsnittelig Behov (AR)
  • Anbefalt Inntak (RI)
  • Adekvat Inntak (AI)
  • Øvre inntaksnivå (UL)

I likhet med Helsedirektoratet, er vi enige i at man bør legge opp til å følge det anbefalte daglige inntaket (RI), da denne referanseverdien er tilstrekkelig til å dekke behovet for så å si alle personer (97,5% av individer, fordelt på kjønn, alder, graviditet). Det er viktig å følge RI for næringsstoffer da for lave mengder av stoffene kan føre til mangelstilstander.

Mangeltilstander kan videre forårsake helseproblemer som: Anemi, Osteoporose (Beinskjørhet) og Scurvy (Skjørbuk). Det samme prinsippet gjelder motsatt vei, ett overdrevent inntak av næringsstoffer kan også være helseskadelig og kan forårsake toksisitet.

Oppsumering og Konklusjon:

I denne artikkelen har vi utforsket den avgjørende rollen mineraler og vitaminer spiller for kroppens funksjoner, samt hvordan moderne kosthold ofte ikke gir tilstrekkelige mengder av disse næringsstoffene. Vi ser en økende bruk av kosttilskudd, spesielt vitamin D, C, kalsium og magnesium, for å dekke behovet. Vi har også utforsket helsefordelene til disse næringsstoffene og komplikasjonene som medfører ved mangeltilstander. Vi anbefaler videre å ha et variert kosthold med kortreist organisk mat som er rikt på næringsstoffer, det er det beste grunnlaget for en sunn kropp. For noen vil allikevel kosttilskudd være nødvendig for å dekke de daglige behovene. Vi i Uniiq anbefaler alltid å forhøre seg med helsepersonell ved bruk av tilskudd, særlig dersom man har sykehistorikk.

 

 

Tilbake til bloggen