En oversikt over Shilajit og dets fordeler

En oversikt over Shilajit og dets fordeler

Shilajit, også kjent som mumiyo eller mumie, er et organisk mineralstoff som finnes i Himalayafjellene, samt fjellrike områder som i Russland, Afghanistan, Chile m.fl. Denne naturlig forekommende, svartbrune harpiksen fra Uniiq inneholder over 80 mineraler, fulvinsyre, humussyre, vitaminer, enzymer, tokoferoler, bioflavonoider, antioksidanter og metabolske forbindelser.

I mange år har shilajit blitt brukt i tradisjonell ayurvedisk medisin i Nepal og India. Det blir også noen ganger tatt som et tilskudd for å behandle tilstander som jernmangelanemi. Det finnes noe forskning som tyder på at shilajit også har antioksidant- og betennelsesdempende egenskaper.

Fordeler med shilajit

Det er gjennomført omfattende forskning om helsefordelene med shilajit. Noen forskere mener at shilajit har potensial til å behandle et bredt spekter av kroniske tilstander, inkludert jernmangelanemi, demens og mannlig infertilitet.

Uniiq Shilajit produktbilde

Har betennelsesdempende- og antioksidant virkninger 

Forskning har påvist at shilajit har sterke betennelsesdempende og antioksidante egenskaper. Innenfor ayurvedisk medisin antas det at shilajit fremmer lengre levetid og har anti-aldringsegenskaper, noe som kan være til nytte for generell helse og redusere risikoen for visse tilstander. Studier har også indikert at shilajit kan bremse oksidativt stress, øke celleomsetningen og potensielt stimulere kroppen til å produsere mer kollagen.

 

Kan forberede kognitiv funksjon

Noen studier antyder at shilajit kan redusere risikoen for demens og forbedre kognitiv bearbeiding. Dette skyldes trolig at shilajit er rikt på fulvinsyre, kjent for å forbedre hukommelsen. Forskere fortsetter å undersøke shilajits potensielle fordeler med å bremse progresjonen av demens hos personer med Alzheimers sykdom.

 

Kan behandle høydesyke

Mange som bor i fjellrike områder bruker shilajit for å redusere effektene av høydesyke, som kan føre til symptomer som søvnløshet, hodepine, kvalme og tretthet. Forskning antyder at shilajit kan bidra til å bekjempe hypoksi (mangel på oksygentilførsel), som er årsaken til høydesyke. Shilajit har vist seg å styrke kroppens naturlige immunrespons og tilføre hardt tiltrengt oksygen til muskelvevet. Det er likevel viktig å merke seg at inntak av shilajit ikke vil fullstendig eliminere effektene av høydesyke.

 

Kan bekjempe bentap

Shilajit kan ha en positiv effekt på benhelsen. En studie har vist at postmenopausale kvinner med osteopeni (lav benmineraltetthet), som daglig inntok shilajit-tilskudd, opplevde betydelige forbedringer i bentettheten etter 11 måneder. Forskere teoretiserer at denne effekten kan skyldes shilajits evne til å akselerere celleomsetningen.

 

Kan øke mannlig fruktbarhet

Shilajit kan bidra til å øke mannlig fruktbarhet ved å styrke sentrale hormoner og øke spermkonsentrasjonen. En studie viste at shilajit forbedret nivåene av follikkel stimulerende hormon (FSH), spermkonsentrasjon og sæd motilitet blant 60 infertile menn. En annen studie fant at daglig inntak av 500 mg shilajit betydelig økte både dehydroepiandrosteron (DHEAS) og totale testosteronnivåer.

 

Kan forbedre treningsprestasjon og restitusjon

En økende mengde forskning indikerer at shilajit kan forbedre treningsprestasjonen, reparere muskelfibre og akselerere helingsprosessen etter trening og treningsrelaterte skader. Dette kan skyldes shilajits gunstige effekter på oksygenering, samt dets antioksidant- og betennelsesdempende egenskaper.

Flere studier har funnet at idrettsutøvere opplevde mindre trøtthet etter trening og var bedre i stand til å nå topp muskelstyrke etter å ha tatt shilajit-tilskudd. Andre studier har indikert at shilajit bidrar til muskel elastisitet og -reparasjon under et trenings regime. Noen forskere ser disse funnene som lovende med tanke på shilajits potensielle fordeler for personer med kronisk utmattelses syndrom (CFS).

 

Kan hjelpe med å behandle jernmangelanemi

I tillegg til fulvinsyre inneholder shilajit en rekke mineraler, inkludert gull, sølv og kobber. Det inneholder også jern, som potensielt kan bidra til å behandle symptomene på jernmangelanemi. Selv om fordelene av shilajit for personer med anemi ikke er grundig studert, indikerer noen dyrestudier at det kan være trygt og effektivt.

 

Shilajit fra Uniiq

Du kan finne shilajit-tilskudd i mange nettbutikker, apotek, helsekostbutikker og hos andre forhandlere. Imidlertid regnes Shilajit fra Uniiq som verdens beste, da det utvinnes fra 17.000 fots høyde i Gilgit Baltistan og soltørkes, i motsetning til å gjennomgå en rask varme behandlingsprosess. Selv om du kanskje enkelt kan finne shilajit til omtrent 40% lavere pris hos mange andre aktører, er det viktig å merke seg at kvaliteten og fordelene kan være betydelig redusert sammenlignet med Uniiq.

 

Bivirkninger av Shilajit

Før du starter inntak av shilajit, er det viktig å konsultere legen din for å diskutere eventuelle eksisterende tilstander og for å forsikre deg om at det er trygt å kombinere med eventuelle andre medisiner du tar regelmessig. Dette er avgjørende for å evaluere risikoen og potensielle bivirkninger ved bruk av shilajit.

Som med alle substanser, kan shilajit forårsake allergiske reaksjoner. Dersom du opplever symptomer på anafylaksi, en alvorlig allergisk reaksjon, bør du umiddelbart oppsøke lege. Slike symptomer inkluderer:

  • Svimmelhet
  • Hevelse i ansiktet, tungen, øynene, leppene, halsen eller munnen
  • Vanskeligheter med å puste, snakke eller svelge
  • Magesmerter
  • Brystsmerter
  • Rask hjerterytme
  • Elveblest
  • Kvalme og oppkast
  • Diaré

Sammendrag

De påståtte helsefordelene med shilajit inkluderer forbedret hjerneaktivitet og hukommelse, samt økt mannlig fruktbarhet gjennom høyere sædtall og testosteronnivåer. Videre tyder tilgjengelig evidens på at shilajit kan redusere risikoen for anfall, demens, høydesyke, anemi og beintap. I tillegg kan det bidra til å redusere betennelse og forbedre treningsprestasjon.

Dersom du velger Shilajit fra Uniiq, oppfordrer vi deg til å dele din opplevelse med oss.

PS!
Det er mange som kombinerer Shilajit med enten Tongkat Ali eller Fadogia Agrestis. Det er ingen fasit på dette, og de ulike kombinasjonene påvirker folk ulikt. Det anbefales derimot å teste ut ulike kombinasjoner for å oppnå optimale resultater.. 
Undertegnede kombinerer med tongkat ali, i tillegg til munntape.
Er det av interesse kan du se alle våre produkter i shop siden vår. 
Tilbake til bloggen